Allergisæsonen er igang – symptombehandling eller vaccination?

Så er det nu. Allergisæsonen er igang. Mange allergikere blages igen af kløende øjne, løbende næse og alt hvad der ellers hører sig til.

Vaccination for pollenallergi er en mulighed, men er det nu også nødvendig? Seniorforsker i ALK

Jørgen Nedergaard Larsen giver her hjælp til pollenallergikere i tvivl.
Umiddelbart kommer det an på hvor svære symptomerne er, Hvis symptomerne er så svære at livskvaliteten er nedsat og sygdommen har negativ indflydelse på den daglige funktion på arbejdspladsen og på øvrige aktiviteter, anbefaler han at du tager en snak med din læge om en allergivaccination.

Allergivaccinationen gives dog kun til allergikere hvor almindelige symptomdæmpende medicin ikke virker tilfredsstillende.

Alt efter hvilken allergi du har, vil man enten give tabletter der skal indtages dagligt, eller en injektionsvaccine.

Injektionsvaccinerne gives af en speciallæge og begynder med en opdoseringsperiode, hvorefter du overgår til en vedligeholdelsesbehandling hver 6.-8. uge i tre år. Tabletvaccinerne skal tages én gang dagligt i tre år og kan tages derhjemme, efter den første tablet er blevet taget under lægeligt opsyn.

Allergivaccination går ud på, at man får tilført en nøje afmålt dosis af det stof, som kroppen reagerer på. Dermed genopbygger man immunforsvarets tolerance. Dette betyder for nogle, at de kun har meget få symptomer og for andre, at de svære symptomer mindskes og antallet af dage med svære symptomer reduceres. Allergivaccination virker også efter, at behandlingen er afsluttet.

Allergivaccination mod pollenallergi skal påbegyndes i så god tid som muligt inden pollensæsonen. Typisk fra september og frem, afhængig af hvilke pollen der er tale om.

Du kan læse mere om pollenallergi og allergivaccination på www.alk.dk.