Brandkadetter for fuld udblæsning.

Brandkadetterne fik officielt overdraget deres køretøj af Mai-Britt Andrea Andersen, formand for Kultur & Fritidsudvalget

Selvom vejret er gråt og trist, og det egentlig småregner på den der irriterende måde som bare indbyder til råhygge i varme stuer, har forbavsende mange mennesker alligevel valgt at trodse vejret på en kold februar eftermiddag.

Humøret er højt og luften er ladet med forventninger hos de fremmødte, der står og småtripper i kulden og snakker lystigt med hinanden om dagens projekt.

Den officielle lancering af Esbjerg Brandkadetter.

14 unge mennesker er nøje udvalgt til uddannelsen som brandkadetter i Esbjerg kommune. Det første hold, her i Esbjerg, med mange forventninger blandt de unge mennesker.

De 14 unge, 6 piger og 8 drenge skal under uddannelsen lære at tænke og handle hurtigt, både med at slukke brande og kunne yde førstehjælp.

I brand og blå blink får de overdraget et udrykningskøretøj til undervisnings øjemed, et køretøj, der dog også kommer til at stå til rådighed for beredskabet i tilfælde af alvorlig udrykning.

Alla Ahmed Al-Noury er en af de 6 piger der brænder for projektet. Hun bor på Stengårdsvej i øst byen, og sendte sin ansøgning afsted, efter at have set en film omkring projektet. Hun var en af de heldige, og kom til samtale og var blandt de heldige, der blev udvalgt til holdet.

  • Jeg elsker det der med at få lov til at lave lidt vilde ting, kommer det fra hende med et smil.
    Foto Ebbe salomonsen Alla Ahmed Al-Noury er en af 6 piger på holdet.

    Foto Ebbe salomonsen Allerede fra starten lærer de unge hødligt at hilse på hinanden og instruktørerne.

Smilet, ja det er at se på alle de tilstedeværende. Projektet har været længe undervejs, og at se det nå i mål føles som en kæmpe sejr for alle involverede. For det eksisterer udelukkende takket være ildsjæle, opbakning fra et utal af mennesker og institutioner samt et tværfagligt samarbejde.

Dette lagde Formand for Kultur & Fritidsudvalget i Esbjerg Kommune Mai-Britt Andrea Andersen også stor vægt på under sin tale til kadetterne. Hun refererede blandt andet til at det var bevist fra lignende projekter andre steder i landet, at de unges motivation for alt fra skolegang til videre studier var steget efter deltagelse i en brandkadetuddannelse. Uddannelsen har da også som sigte at favne alle unge og give dem mod på livet. Hvilket er tydeligt når man kigger rundt på de unge mennesker, der er blevet optaget på uddannelsen i år. En god blanding af drenge og piger, store og små og forskellig etnisk herkomst.

Derudover blev kadetterne ønsket velkommen om på bord hos beredskabet af beredskabschef Jens Mølgaard, der ser frem til samarbejdet med de unge brandkadetter og muligheden for at de udvikler sig til fremtidige brandmænd i beredskabet og drillede under sin taler de unge kadetter med, at de fremover skal vænne sig til at især 4 ting er forbudte, sætninger der starter med

  • Jeg kan ikke
  • Jeg vil ikke
  • Jeg tør ikke
  • Jeg gider ikke

Daglig leder af Brandkadetterne Mads Jacobsen og projektleder Morten List Christensen er forventningsfulde omkring projektet, Mads Jacobsen ser frem til samarbejdet med de unge, der sidder imponerende stille, uden alskens elektronik og følger med i alle talerne og de opløftende ord de får med på vejen. Ingen tvivl om at det bliver en ny hverdag for dem, en verden masser af spænding og personlige udfordringer, der meget gerne skulle ende med at forme og danne dem til unge mennesker med mod på livet og hinanden i fællesskabets ånd.

Korpset i Esbjerg er blevet til – og drives – i et tæt tværfagligt samarbejde mellem Sydvestjysk Brandvæsen, SSP-forebyggelse og Vejledning i Esbjerg Kommune, Fanø Kommune, Esbjerg kommune, skoler og andre aktører. Brandkadetter i Esbjerg og Fanø Kommuner er en del af “Brandkadetter i Danmark”.

Brandkadet uddannelsen er baseret på et tilbud til unge om at blive en del af brandmandsverdenen, med henblik på at styrke deres faglighed og danne et fællesskab

Brandkadetter ved Sydvestjysk Brandvæsen i Esbjerg er støttet af:

Lida og Oskar Nielsens Fond, Claus Sørensens Fond, Lauritzen Fonden, Brandkadetter i Danmark, Østifterne, Trygfonden, Ungdomsskolen i Esbjerg Kommune, Fanø Kommune og Esbjerg Kommune.

Brandkadetter i Danmark er støttet af:

Velux Fonden