Det handler om rogn på Fiskeri og søfartsmuseet.

Til påske vil du på Fiskeri- og Søfartsmuseet kunne opleve alle typer rogn, alt fra ægte caviar som kommer fra en stør, til den moderne, bæredygtige kaviar lavet af tang kaldet Cavi-Art®).

Vi lærer gennem alle vores sanser og derfor kan du både se fiskene svømme, få fisk og rogn i hænderne, dufte og smage de forskellige typer rogn og æg, mens de dygtige formidlere fortæller.

Laboratoriet er selvfølgelig åbent og her kan du se på forskellige typer æg i vores stereolupper, eller selv prøve at dissekere en sild med æg.

Børnene vil elske at lege de gamle lege med æg ude på friland, eller gå på skattejagt efter påskeæg, sammen med vores udklædte påskehare.

Der er en lang række gode bud, på hvorfor ægget forbindes med påsken. I gamle dage lagde hønsene først æg omkring påsketid, efter en lang og mørk vinter. Ægget symboliserer vinterens hårde skal, som man slår i stykker og kommer således ind til forår og frugtbarhed. Og ægget kan også symbolisere graven som Jesus bryder ud af påskemorgen.

Det er også omkring påsken, at fiskene gyder deres æg. Æg fra havet kommer i mange afskygninger, og vi glæder os til at vise mangfoldigheden, når vi sætter 6 forskellige æg under stereoluppen. Vi skal se nærmere på både naturhistorien og kulturhistorien.

”Man kan slet ikke forestille sig, hvor vildt et bidrag det er til havets fødekæde, når sildene kommer ind og gyder”, lyder det fra formidler og dyrepasser Jeppe Jensen, når han begejstret fortæller om floder der bliver hvide af æg og sæd, og Sitka stammekulturen der fisker sildeæg med grantræer.

Påskeharen stammer muligvis fra den græske gudinde Eostres (Easter), som man fejrede ved forårsjævndøgn. Eostres havde nemlig haren som kæledyr. Uanset, så elsker alle den søde påskehare, som kommer besøg for at lege med børnene. Hvis vejret samarbejder bliver det skønt at lege på Friland – og vi giver et gensyn med gammeldags lege, der involverer æg og balance! 

Ser du rigtig godt efter, så gemmer der sig æg i akvarierne og på Friland. Finder du dem alle, så kan du løse gåden og få dit eget lille chokolade æg.

Ud over det søde fra chokolade og det let salte fra rognen, så kan du også smage på den sønderjyske specialitet Sol-æg, hvor du selv kan være med til at dosere det stærke, i form af tabasco.

Har du fået smag for påskerognen kan du købe en rogn-platte i cafe MS Smag, baseret på det fineste fra havets spisekammer og lokale marker.