Dissekere hvalen for offentligheden på tirsdag!

Offentligheden får muligheden for at kikke med på tirsdag. (Foto Fiskeri-og-søfartsmuseets)

Kæmpe hvaldissektion i Esbjerg

Fredag eftermiddag stod det klart, at endnu en hval var strandet i Danmark. Denne gang i Skagen. Den halvanden tons tunge grindehval måtte overnatte på Danmarks nordligste punkt, før rejsen til Fiskeri- og Søfartsmuseet kunne begynde lørdag morgen. Den 5,5 meter lange hval er nu ankommet og skal dissekeres på tirsdag.

Tre havpattedyr på stribe

Det startede med sejhvalen i Hobro. Under dissektionen i Hobro indløb meldinger om en strandet delfin, og nu står biolog og naturhistorisk inspektør, Charlotte Bie Thøstesen, samt konservator og udstillingschef, Joakim Engel, og deres team overfor endnu god udfordring.

Der er tale om en grindehval – en regelmæssig gæst i de danske farvande, men alligevel et syn de færreste har set.

Fuld adgang for nysgerrige sjæle

”Vi har valgt at dissekere hvalen med fuld adgang for offentligheden. Det er en stor oplevelse, der kan medvirke til at skabe en øget bevidsthed om de fantastiske væsner, som havet har så rigeligt af” siger Charlotte Bie Thøstesen, der er forventningsfuld – men også forberedt på lidt af en opgave. ”Sammenlignet med sejhvalen, så kommer vi på arbejde. Grindehvalen er en tandhval og de er langt sejere at skære i.”

Dissektionen foregår tirsdag den 18. december over flere timer i tidsrummet mellem 9.30 og 15.30.
Dissektionen finder sted på Tarphagevej 4, på den lille parkeringsplads ved museets materielgård.
Parkering henvises til den ordinære parkeringsplads foran museets hovedindgang, ved Tarphagevej 2.

I dagens anledning reduceres entre til museet med 50% (alle under 18 år er i forvejen gratis) så det er muligt at kigge inden for og få varmen i museets akvarier, sælarie og udstillinger. I museets forhal er det i øvrigt muligt at se skellettet af en grindehval og dermed få en bedre forståelse af hvad en grindehval er for et dyr.

Facts: Ved obduktionen er det muligt at afgøre køn og alder.
Spæktykkelsen, indholdet i mave og tarm samt parasitbelastningen afslører sundhedstilstand. Det undersøges om der er en forekomst af plast eller toksiner i hvalen.
Der udtages prøver til bestemmelse af DNA som afslører populationsstrukturer og eDNA, som afslører fødevalg, virus og bakterier.

 

DEL