Ebbe og Grundlovsmødet.

Karen og Jesper Schwartz

Tekst og Foto Ebbe Salomonsen

Mit første GRUNDLOVMØDE!!!

Jeg har aldrig syntes at det var noget særligt at møde op til grundlovsmøde, dels fordi i TV var det de politiske taler der var fokus på og det var jeg lidt træt af.

For første gang var det Biblioteket i Esbjerg der inviterede og en række politiske partier bakkede op omkring arrangementet. Men programmet handlede om ” Grundloven i et livs perspektiv” og det var lige en helt anden indgang.

Det blev en god eftermiddag hvor der var musikalske indslag fra Westcoast Bigband – Ungdomsskolen – Jørn Boesen og en der tråde til. Jesper Schwartz var dagens konferencier og Karen Schwartz bød velkommen Jo jo…der er valg, men grunden til at vi overhovedet har ret til at vælge, skyldes Grundloven. Den fejrede vi på tværs af partiskel. En rigtig dejlig dag, og med Jørn Boesen som forsanger var der masser af fællessang. Anne Mønster der går i 9 klasse holdt en flot tale hvor hun fortalt om hendes møde med grundloven og hendes tanker om at for 170 år siden var den blevet vedtaget. Ytringens friheden, forsamlingsfriheden fri skolegang var nogle af de ting havde med i sig tale. Hanne Meyer fortalte om hendes oplevelser ved afslutningen af 2. verdenskrig og de store fællesmøder hvor der var fællessang og om grundlovens betydning for hele vores måde at være sammen på. Bent Medvind Sørensen “Årets Esbjergenser” holdt hovedtalen som tog udgangspunkt i at være fra Esbjerg. Havnen er 150 år og der boere ikke mange mennesker her dengang i 1868 og nu 5 – 6 generationer siden er byen stadig et DNA der fortæller at hvis du vil noget må du selv tage iterativ og gøre meget selv. Vi er alle kommet til udefra og vi har arbejdet sammen om at skabe byen. Som afslutning på dagen fortalte Goran Alkalfi`c om sin barndom på Balkan om hvordan forholdene ændrede sig hurtigt i forholdet mellem befolkningsgrupperne og mellem kristne og muslimer. Om hans ophold i flygtningelejre og flugten som endte i Danmark,  hvor familien fik ophold i Tjæreborg hvor han blev budt velkommen og gik i skole og fik livet tilbage. Men den aktuelle valgkamp har også vist ham at der også i Danmark er mennesker der ser skævt til ham fordi han er anderledes selvom han er dansk statsborger og har opholdt sig i mange år. ET flot Grundlovsmøde med en anden vinkel.