Et tilbud til de unge – Esbjerg Ensemble spillede Gustav Mahler

Esbjerg Ensemble

Tekst og Foto: Ebbe Salomonsen

Ensemble står over for en udfordring, devil gerne have flere unge til at lytte til klassisk musik.

Torsdag aften blev Mark Smiths version af Mahlers 10. symfoni opført for første gang for kammermusik besætning af Esbjerg Ensemble, og det var en fantastisk oplevelses som i den grad fejede benene væk under tilhørerne. Det var fantastisk.

Der kom unge og ældre for at lytte til musikken til den sidste koncert inden sommerferien blev gennemført i GAME Streetmekka i Esbjerg, i den gamle togremises rå udseende hvor unge udfolder sig med mange aktiviteter, en flot afslutning med musik der fortjener at blive hørt af mange flere.

Esbjerg Ensemble skal nu arbejde videre med nye udfordringer.

Esbjerg Ensemble opstarter et projekt der vil invitere unge med på råd i et ungdomspanel. Spørgsmålet kan vi knække koden og få flere unge til at lytte til klassisk musik. Skal koncerterne være kortere? Skal de ligge på andre tidspunkter? Skal de bestå af et andet mix af repertoire? Skal koncerterne være mere hyggelige og afslappede – foregå på andre koncertsteder, hvor man kan sidde ved caféborde og få en øl eller te/kaffe mens musikken spiller?

Lidt om Esbjerg Ensemble

Esbjerg Ensemble fremfører klassisk kammermusik med kompromisløs kvalitetssans, og er anerkendt for sin nyskabende og alsidige programlægning. Ensemblet består p.t. af 10 temperaments- og udtryksfulde musikere fra hele verden, alle særligt udvalgt for netop deres unikke egenskaber, fordelt som blæserkvintet, strygekvartet og slagtøj. Gæstemusikere på klaver og kontrabas bliver håndplukket til programmer, der kræver udvidet besætning.

På initiativ af lokale kræfter og Kulturministeriet blev Esbjerg Ensemble oprettet i 1967 som det første professionelle kammerensemble i Danmark. Opgaven dengang var den samme som nu – at fremføre klassisk kammermusik på højeste niveau, først og fremmest i det sydvestjyske, men også nationalt og internationalt.

De samarbejder tæt med Syddansk Musikkonservatorium, MGK og Kulturskoler i regionen for at give næste generation den bedste inspiration til at satse på og videreudvikle klassisk musik.

Esbjerg Ensemble har altid haft et nært forhold til vor tids komponister. Den årlige workshop, hvor unge komponister får mulighed for at arbejde med ensemblet, er en institution i dansk musikliv. Ensemblet har haft tilbagevendende og gode samarbejder med vor tids centrale danske komponister, og har dermed også været en af landets vigtigste ambassadører for de største i vor tid: Bent Sørensen, Per Nørgård, Hans Abrahamsen og Poul Ruders.

Yderlige oplysninger på www.esbjergensemble.com