Gyldendal censurerer Halfdan Rasmussens børnerim!

Hvad mener du? Er det korrekt af Gyldendal at censurere flere ord, sådan at den er mere opdateret anno 2019? Foto: Ebbe Salomonsen

Gyldendal har valgt at bortcensurere otte af Halfdan Rasmussens børnerim i forbindelse med at flere af hans rim bliver udgivet på ny.

Det skuffer blandt andet hans datter, Iben Nagel Rasmussen.

En lang række af Halfdan Rasmussens børnerim bliver udgivet på ny. Men nu er otte rim, der indeholder ord som »Neger« og »Hottentot«, bort censureret. Det fortæller Radio24syv.

Halfdan Rasmussens datter, Iben Nagel Rasmussen, forstår godt, at de otte rim, der er skrevet i 1949-1959 kan støde nogen. Men fremfor at bortcensurere dem, mener hun, det ville være en bedre løsning, at forklare i bogen, at man førhen brugte de ord.

– Vi arvinger har kæmpet meget imod, at man censurerede bogen. Jeg synes, det er meget ærgerligt. Der står jo i forordet, at digtene er taget ud, og så kan man godt begynde at tænke sit. ‘Var han racist?’ Og det er selvfølgelig meget langt fra min fars intentioner og hele hans liv og virke,- fortæller hun, til radioen.

I forordet har Gyldendal i stedet valgt at skrive: »Den sproglige og kulturelle udvikling har ændret vores opfattelse af udtryk som »neger« og »hottentot« (…) En sådan misforståelse af forfatterskabet vil vi gerne undgå«.

Til spørgsmålet om hvorfor de otte børnerim er blevet udeladt, fortæller Forlagschef Lotte Hjortshøj, fra Gyldendal Børn & Unge, at det er for at sikre, at udgivelsen også i dag er relevant for læserne.

-Vi påtager os ansvaret for, at det vi udgiver i dag også er relevant for nutidens børn, nutidens forældre, bedsteforældre, institutions personale og bibliotekarer, som er reelt optaget af børnelitteratur. Når man laver en ny udgave tager man mange gange et værk op, ser på det og sammensætter det på en ny måde. Det kan være som her, hvor der også er tilført illustrationer, det kan være, hvor man udelader noget, hvor man sætter det sammen på en ny måde, som det også er sket her oplyser hun.

Hun fortæller, at ændringer både sker med respekt for værket, men også for de kunder og læsere, som de vil ramme.

 

 

DEL