Lad børn være børn – drop den nationale test

Folketingskandidat DF, Torbjørn Fristed

Læserbrev indsendt af Torbjørn Fristed, folketingskandidat DF, Sydjyllands Storkreds.

Med foråret kommer også eksamensforberedelserne, men for eleverne i de store klasser er det bare dage som alle andre: Siden de har påbegyndt deres skolegang, er de blevet vænnet til at blive målt og testet på alle parametre og på alle tider, så man hele tiden kan sammenligne deres niveau med sidemanden, parallelklassen eller skolen i nabobyen – eller i Finland.

Jeg har svært ved at se den store gevinst i at teste flere gange årligt, og flere lærere udtaler da også offentligt, at ”nationaltest er spild af tid, lægger unødvendigt pres på eleverne og giver et ikke retvisende billede af elevernes standpunkt.”

Jeg er ikke i tvivl om, at den gode lærer, som der heldigvis er flest af, sagtens kan se sin elevs rette niveau, og tilpasse undervisningen så der sættes ekstra ind hvor der er behov – hvis der er behov.

Eleverne skal måles i afgangsåret med en årskarakter, der afspejler elevens faglige og indsatsmæssige niveau over et skoleår, og en eksamenskarakter der viser elevens resultat i en prøvesituation. Alt andet er unødvendigt.

Jeg mener, vi skal lade det test-vælde være fortid, og lade vores børn have plads til at være netop det de er: Børn!

DEL