Ny smuk fotobog om fiskerlivet i Esbjerg

Fiskeri- og Søfartsmuseet har netop udsendt en smuk og fascinerende fotobog om livet som fisker. Stærke fotografiske portrætter og ærlige fortællinger giver indblik i et voldsomt erhverv, der mere end noget andet formede Esbjergs selvforståelse.

Lige om lidt fejrer studenterne igen de afsluttede studier på torvet i Esbjerg, danser rundt om statuen af Kong Christian og lige i nuet vil de ikke bekymre sig det mindste om noget som helst andet end glæden og rusen. Mange af dem vil aldrig have hilst på en fisker, aldrig have hørt lyden af en dieselmotor på havnen, ikke kende lugten af fisk der ligger sig over byen efter en succesfuld tur ud på søen. Det gamle liv på havnen er ukendt for dem. En del af Esbjergs historie døde sammen med lukningen af fiskeauktionen, og idag er livet på havnen ganske anderledes.

Esbjerg fejrede 150 år i 2018 – samme år som Fiskeri- og Søfartsmuseet fejrede sit 50-års jubilæum. I den anledning skabte museet jubilæumsudstillingen Danmarks Vildeste Fiskereventyr som en hyldest til de mænd, som udgjorde et enestående hjørne af den nyere danmarkshistorie. I ingen anden by har fiskeri og fiskere formet dagligdagen og den moderne udvikling som i Esbjerg. Og fiskerne rækker stadig langt ind i Esbjergs selvforståelse og tilgang til tidens udfordringer. Mange af de ældre generationer savner lugten af fisk, og man hører stadigvæk kommentarer som, “det lugter ikke af fisk, men penge”

Fotografen Jes Larsen og museets historiker Søren Byskov har arbejdet tæt sammen med tidligere fiskere. 

”Sammen har de skabt et enestående dokument på det mandsmod og den snarrådighed, som fiskeriet krævede. Når himmel og hav stod i et. Når jagten på fangsten fik blodet til at bruse. Og når investeringer i ny teknologi og kvoter gav de største bekymringer.” udtaler museumsdirektør, David Dupont-Mouritzen.