Kulturen er en milliardforretning for Danmark

Kulturen er en god investering, der bidrager med livskvalitet og milliarder til statskassen. Den 3. april inviterer Esbjerg sammen fem store kommuner til topmøde i Aarhus, hvor der bliver stillet skarpt på muligheder og gevinster ved et rigt kulturliv.

Esbjerg Festuge er et af de kulturelle flagskibe i Danmarks femtestørste by. Foto: Esbjerg Kommune
Kultur- og fritidslivet er en milliardforretning, der sikrer beskæftigelse for ca. 80.000 mennesker, skatteindtægter for cirka 20 mia. kroner og skaber 55 mia. i bruttoværditilvækst. Det viser en ny rapport fra Silverlining Research, der kortlægger kultur- og fritidslivets samfundsøkonomiske værdi i seks af landets store kommuner.
Til sammenligning udgjorde bruttoværditilvæksten for hele Danmarks landbrug, skovbrug og fiskeri i 2024 22,2 mia. kroner.
Kultur er vigtig for det gode liv
De seks kommuner dækker samlet 1,6 mio. mennesker på tværs af København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers. Her præsenteres det for første gang, hvor stor en samlet faktor og værdi kultur- og fritidslivet er – ikke blot for den enkelte borger, men for virksomhederne, økonomien og samfundet generelt.
”På topmødet tager vi i nogle af Danmarks største kommuner ansvar for at sætte kultur- og fritidslivets store betydning for samfundet, trivslen og det gode liv på dagsordenen, og det er særlig vigtigt i den her omskiftelige tid, hvor vi i høj grad har brug for at styrke sammenhængskraften og de positive fællesskaber. Det glæder jeg mig til at dykke ned i sammen med politikere, erhvervs- og kulturledere fra hele landet,” siger Esbjerg Kommunes borgmester, Jesper Frost Rasmussen.
Også formanden for Kultur & Fritidsudvalget, Jakob Lose, ser frem til at deltage i topmødet og debattere kultur- og fritidslivet.
”I Esbjerg er vi selvfølgelig rigtig glade for, at undersøgelsen viser, at borgerne sætter stor pris på kultur- og fritidslivet, som samtidig er en gevinst for erhvervslivet. Derfor er det meget relevant med et topmøde, og den store opbakning viser også, at det er et centralt emne for både kommuner og erhvervsliv. Det er vigtigt, at vi deler vores viden og erfaringer med hinanden, så vi kan fortsætte den gode udvikling lokalt og nationalt,” siger formanden for Kultur & Fritidsudvalget, Jakob Lose

Nye fællesskaber for tilflyttere
Kulturen spiller en afgørende rolle i en tid, hvor der er pres på den demokratiske samtale, trivslen og sammenhængskraften, og det er ofte kulturen, der skaber rammerne om de fællesskaber, der er fundamentet i vores samfund. Samtidig har erhvervslivet stor interesse i, at der skabes levende byer som omdrejningspunkt for det gode liv.
”Når vi i Business Esbjerg arbejder for at markere Esbjerg som et attraktivt sted at arbejde og bo, så er det selvfølgelig centralt med spændende jobs, karrieremuligheder og interessante virksomheder. Men det er samtidig afgørende for potentielle tilflyttere at de kan deltage i relevante kultur- og fritidstilbud og derigennem blive en del af nye fællesskaber i området. Den udvikling ser vi rapportens konklusioner som et godt rygstød til at fortsætte,” siger direktør Karsten Rieder fra Business Esbjerg.

Topmøde stiller skarpt
Under kyndig styring af journalist Tine Gøtzsche vil topmødet i Aarhus den 3. april byde på paneldebatter, der stiller skarpt på kultur- og fritidslivets betydning, ligesom man vil komme med konkrete anbefalinger til at tage kulturlivet til nye højder i samspil med erhvervslivet.
Markante profiler fra både dansk erhvervsliv og kulturindustrien vil indtage scenen og dele deres viden og erfaringer med at skabe værdi i mødet mellem kultur, erhverv og samfund.
Topmødet for Kultur og Erhverv afholdes den 3. april på Aarhus Rådhus med deltagelse af politikere, erhvervs- og kulturledere.
Læs mere om topmødet her: Topmøde for kultur og erhverv.

Du kan bl.a. glæde dig til at møde:
• Anders Byriel, Cand.jur., MBA, 2019 Graduate fra Harvard Business School YPO program og adm. direktør i Kvadrat A/S
• Rikke Øxner, direktør Aarhus Festuge, Formand for Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, fhv. kunstnerisk direktør v. Roskilde Festival
• Peter Holme Jensen, grundlægger og bestyrelsesmedlem, Aquaporin A/S
• Anna Porse Nielsen, direktør i Producentforeningen, tidl. stifter af Manto og direktør i Seismonaut og mangeårig ekspert i kultur- og oplevelsesøkonomi
• Mads Oustrup, Forretningsudvikling og Lab-leder i Kulturlab Kapellet v. TurningTables Danmark
• Rabih Azad-Ahmad, rådmand for Kultur og Borgerservice, Aarhus Kommune
• Louise Høeg, Fmd. for Sundheds-, idræts- og kulturudvalget, Randers Kommune, Medlem Region Midtjyllands ‘udvalg for lighed i sundhed’ og næstformand for ‘udvalg for nære sundhedstilbud’.
• Jakob Lose, Fmd. for Kultur & Fritidsudvalget, Esbjerg Kommune
• Søren Windell, By- og Kulturrådmand, Odense Kommune
• Terje Vammen, Senior Director og Partner, Silverlining Research